čtvrtek 9. ledna 2020

Vozík na kajak pelican catch

Vozík na kajak Pelican Catch

 
   Náš nový článek, tentokráte od Kerbiho je tak trochu technického zaměření a to na velmi praktickou pomůcku pro přepravu kajaků od auta k vodě a nebo kdekoliv, kde to člověk při pobytu na vodě s kajakem potřebuje.
  S jeho laskavým svolením publikujeme
celý jeho článek v plném znění a třeba v něm někdo z vás najde i trocha inspirace...

   "Od vozíku pro kajak jsem požadoval lehkost, skladnost a snadnou výrobu. Inspirován Youtube padla volba materiálu na PE trubky, spojované lepením. Vzhledem k omezenému sortimentu v okolních prodejnách, zvítězil průměr trubek 50mm. Tento rozměr používají kromě vodoinstalatérů i bazenáři a jezírkáři a lze je tedy sehnat na více místech.



   Při použití pokosové pily je práce rychlá a čistá a vozík je hotov během odpoledne.


Před lepení trubek je potřeba dobře rozmyslet postup lepení, po spojení dílů naleptaných lepidlem již není možná jejich korekce. Dle návodu je sice možná drobné doladění do cca 5 sekund od spojení dílů, ale realita byla daleko rychlejší. Lepidlo silně zapáchá, lepení venku je téměř nutností.

  Podle terénu, kterým jsem chtěl kajak k vodě protáhnout, byla zvolena nafukovací kola s plastovým diskem průměr 400mm. Nejlevněji jsem je sehnal v Obi.



   Nápravu tvoří tenkostěnná trubka 20x1,5mm, kola jsou zajistěna zákolníky. Vozík je kompletně rozebiratelný a díky velikosti poklopu na Catch 120 se dá celý vložit do podpalubí kajaku.


   Ke kajaku je vozík připevněn dvojicí popruhu. První verze vozíku měla rám tvaru H, na kterém stál kajak. Toto řešení fungovalo jen na silnici. V terénu kajak po rámu poskakoval a posouval se do stran a docházelo ke kontaktu kol s bokem kajaku.


Konečnou verzi vozíku jsem tak předělal na čtvercový rám a příčníky doplnil o dřevěná žebra, která zapadají do prolisu dna kajaku. Vozík je nyní stabilní s velmi dobrou průjezdností terénem.

  Vozík umisťuji zhruba pod sedadlo, těžiště dle potřeby doladím posunutím kotvy na palubě. Při nakládání kajaku na vozík používají mnozí u svých vozíku pomocnou nožičku, která brání vozíku v překlopení. Můj vozík je poměrně vysoký a zvedat na něj kajak zatížený navíc rybářskou výbavou je zbytečně pracné. Nákládám tedy kajak na samotný rám vozíku a po upevnění popruhu teprve nasadím kolečka. Vozík je tak nižší a při nakládání lodi stojí pevně na zemi. Stačí vozík položit vedle kajaku, chytit kajak za zadní madlo a přendat ho na rám vozíku. Pak jej upevnit popruhy a nasadit kola."





První verze vozíku. Jednoduchý rám ve tvaru H, upevnění popruhy


Druhá verze vozíku. Čtvercový rám s žebry, popruhy jsou protažené rámem


Usazení kajaku na vozík


Umístění vozíku cca pod křeslem kajaku


Detail usazení vozíku


Kajak před naložením na vozík bez kol


Detail vozíku před naložením kajaku


Naložený kajak na rám vozíku


Detail usazení rámu bez kol


Rozložený vozík


Vozík naložený do podpalubí

____________________________

Žádné komentáře:

Okomentovat

Rádi bychom, aby jste u Vašeho příspěvku vždy uvedli Vaše jméno, předem moc děkujeme, autoři blogu