čtvrtek 9. ledna 2020

Světlo na kajak


Končící léto začíná zkracovat dny a bylo se třeba zamyslet nad osvětlením kajaku. I když nechytám v noci, není problém při odpoledním
chytání zůstat na vodě až do soumraku a do přístaviště dojet již za tmy. V těchto chvílích plavební řád vyžaduje mít na kajaku bílé světlo, viditelné ze všech stran. Uvidí vás včas nejen ostatní plavidla, ale i rybáři na břehu se svými olovy dalekého doletu.


Při hledání vhodného polotovaru jsem nakonec koupil kempingové světlo do stanu. Zdrojem jsou tři AAA baterie, disponuje dvěma režimy svícení (úsporné / plné) a výstražným blikáním. Jen možnosti upevnéní světla sklopnou karabinou nebo magnetem zástavbě do kajaku moc nevyhovovaly.
Řešení bylo ale nakonec jednoduché. Rozebral jsem dvojité dno světla a odstranil z něj magnet i karabinu. Na laminátovou teleskopickou tyč (první dva díly podběrákové tyče NTG Travel Net 2m, zbytek využiji  k podběráku na kajak) jsem narazil gumový silenblok s odpovídajícím vnitřním otvorem. Tím vznikla plocha, na kterou je již možné světlo připevnit.


Vnější dno jsem dvěma vruty přisrouboval do silenbloku a pak dvojité dno opět složil. Tím je upevnění hotové a světlo stačí nasadit na dno.


Viditelnost světla je velmi dobrá a při ceně 99Kč (zakoupeno ve Sportisimu) jde o jednoduchý způsob jak se na vodě zviditelnit ...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Rádi bychom, aby jste u Vašeho příspěvku vždy uvedli Vaše jméno, předem moc děkujeme, autoři blogu